JOE DIFFIE – A THOUSAND WINDING ROADS / REGULAR JOE / HONKY TONK ATTITUDE / THIRD ROCK FROM THE SUN

Als we heel eerlijk zijn (en dat is toch wat je van een ‘Rootstime’-recensent mag verwachten), dan moeten we deze recensie beginnen met toe te geven dat we tot heel recent nog nooit hadden gehoord van Joe Diffie. Maar het om zijn heruitgaven gekende platenlabel ‘Beat Goes On Records’ heeft ons met deze Amerikaanse countryzanger en songschrijver uit Nashville, Tennessee laten kennismaken via de re-release van vier van zijn albums uit het begin van zijn carrière.

Joe Diffie werd eind vorig jaar zestig en hij begon zijn tot op de dag van vandaag nog altijd niet beëindigde countryloopbaan in 1989. In die periode heeft hij blijkbaar niet minder 35 singles in de countryhitlijsten gezongen en vijf van die songs haalden er zelfs een nummer één-positie. Dat waren de liedjes “Home”, “If The Devil Danced (In Empty Pockets)”, “Third Rock From The Sun”, “Pickup Man” en “Bigger Than The Beatles”. Hij heeft in het verleden ook samengewerkt met enkele andere countrysterren zoals Mary Chapin Carpenter, George Jones en Marty Stuart.

De vier albums die hier op twee cd’s werden gebundeld zijn “A Thousand Winding Roads” uit 1990, “Regular Joe” uit 1992, “Honky Tonk Attitude” uit 1993 en “Third Rock From The Sun” uit 1994. De twee laatst vermelde albums haalden allebei een platina-verkoopstatus. Zoals reeds aangegeven brengt hij ook nu nog af en toe een nieuwe plaat op de markt. De twee laatste albums van Joe Diffie waren “Homecoming: The Bluegrass Album” uit 2010 en “All In The Same Boat” uit 2013. In de loop van dit jaar komt er bovendien nog een nieuwe plaat uit onder de titel “I Got This”. In 1993 werd hij genomineerd voor een ‘Grammy Award’ en in 1998 won hij er één. Hij is opgenomen in de ‘Oklahoma Music Hall Of Fame’ (hij is geboren in Tulsa) en sinds meer dan 25 jaar is hij ook lid van de ‘Grand Ole Opry’.

Zoals gebruikelijk voor countryliedjes bestaat het repertoire van Joe Diffie uit een mix van tearjerkers, verhalende ballads en swingende countryrocksongs. Qua stemgeluid kunnen we hem eigenlijk het best vergelijken met George Jones met die typische snik in de stem in de ballads. Voor zijn gevoelige songteksten kon hij dan ook veelvuldig puren uit zijn eigen turbulente liefdesleven, want Joe Diffie is niet minder dan vijf keer getrouwd en vier keer gescheiden. Zijn laatste huwelijk dateert van mei 2018 maar of dat een lang leven zal beschoren blijven is een open vraag. Hij blijft blijkbaar resoluut geloven in een gelukkig liefdesleven, maar dat is misschien ook wel noodzakelijk om actueel te blijven als modern countryartiest en om de nodige inspiratie te blijven vinden voor zijn songs.

(valsam)

 

 

TRACKLIST

Disc One:

A THOUSAND WINDING ROADS

Home
If The Devil Danced (In Empty Pockets)
If You Want Me To
New Way (To Light Up An Old Flame)
There Goes The Neighborhood
Almost Home
I Ain’t Leavin’ ’Til She’s Gone
Coolest Fool In Town
Liquid Heartache
Stranger In Your Eyes

REGULAR JOE

Startin’ Over Blues
I Just Don’t Know
Next Thing Smokin’
Ain’t That Bad Enough
Ships That Don’t Come In
Just A Regular Joe
Is It Cold In Here
Back To Back Heartaches
You Made Me What I Am
Goodnight Sweetheart

Disc Two:

HONKY TONK ATTITUDE

Honky Tonk Attitude
I’m Not Through Losin’ You
Prop Me Up Beside The Jukebox (If I Die)
If I Had Any Pride Left At All
I Can Walk The Line (If It Ain’t Too Straight)
Somewhere Under The Rainbow
John Deere Green
In My Own Backyard
Here Comes That Train
And That Was The Easy Part
Cold Budweiser And A Sweet Tater

THIRD ROCK FROM THE SUN
Third Rock From The Sun
I’m In Love With A Capital “U”
That Road Not Taken
Pickup Man
So Help Me Girl
Wild Blue Yonder
I’d Like To Have A Problem Like That
Junior’s In Love
From Here On Out
Good Brown Gravy
The Cows Came Home

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Beat Goes On Records

video